Seemnekartul

Kvaliteetne seemnekartul

Seemnekartuli kvaliteet on väga tähtis komponent kartuli edukaks kasvatamiseks. Seepärast hinda seemnekartulit kohe kui seeme saabub või oma seemne korral aegsasti enne mahapanekut. Asi on selles, et viirused ja kahjurid antakse tihti edasi just mugulatega. Sellepärast on kasulik muretseda eliit sort, mis garanteerib terve istutusmaterjali.

Kuidas hoida seemnekartulit

Seemnekartulit tuleb hoida enne mahapanekut kuivas hästi ventileeritud jahedas ruumis. Enne mahapanekut peab seemnemugula temperatuur olema üle 10C. Kui sul on vaja säilitada seemet pikemat aega, siis ainus idanemist pidurav meede on jahedam säilituskeskkond.

Sordid

Väikekasvataja peaks valima võimalikult haiguskindla sordi, sest kartulil on palju haigusi ja kahjureid.  Kõige ohtlikum haigus on lehemädanik, mis võib saagist isegi ilma jätta. Kuigi välismaalt tuuakse sisse palju erinevaid sorte seemnekartuleid, soovitatakse valida Eestis aretatatud sorte, sest need vastvad meie maitse-eelistustele ja on kohanenud meie kliimaga.

Samuti tuleb pöörata tähelepanu maitsele, värvile, viljakusele aga ka kus see sort on rajoniseeritud ja samuti valmimisajale: varane, keskmine või hiline. Ja muidugi sordid eripärale, näiteks haiguskindlus, kujule jne. Seemneks on parim valida suured mugulad kuna just suurtest saab suuremat saaki.

Hea maitsega muredad kartulid on „Ando“, „Maret“, „Piret“, poolmure „Ants“ ja tugevamad, mittelagunevad „Anti“ ja „Reet“. Neist  „Ants“, „Maret“, „Reet“ ja „Piret“ on kiduussikindlad.

Seemnekartul

 

Refereeritud lehtedelt www.seemnemaailm.ee ja www.rebasetalu.ee